BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, September 19, 2009

Selamat tinggal Ramadhan 1430H...

Sudah hampir genap sebulan aku tidak mengisi apa-apa di dalam ruangan blogku ini. Sememangnya aku telah merancang untuk bercerita tentang aktiviti-aktiviti yang aku lakukan sepanjang Ramadhan tahun ini pada hari ini. Tidak perlu buang masa! Come on now!

1. Bazar Ramadhan di UDM

Alhamdulillah, disebalik krisis ekonomi global yang paling teruk dalam sejarah yang berlaku, Ramadhan tahun memberikan rezeki yang luar biasa kepada kami. Aku bersama rakan senegeriku Faiz (Deg. Dakwah) dengan bantuan saf kepimpinan MPP UDM sesi 2008/2009 menjual ayam bakar seperti mana sewaktu Pesta Konvo dahulu. Dengan suntikan modal RM 200.00 oleh pihak MPP, kami telah berjaya mendapat keuntungan berjumlah lebih RM 1000.00 selama 20 hari perniagaan kami!

Turut serta dalam perniagaan kami adalah mak cik tukang masak di Kedai Mak Nah. Beliau menjual nasi dan lauk-pauk dan pendapatan sampingan kami datang daripada komisyen yang diterima serta jualan air.

Memproses ayam di rumah Mok.

Faiz, aku, Mok dan Angah di gerai.

Tokey ayam in action!

2. Futsal

Disebabkan kami tidak tahan dengan kegatalan yang dialami pada kaki kami sepanjang siang hari Ramadhan tahun ini, maka kami menyepak bola digelanggang hampir 6 kali sepanjang 3 minggu Ramadhan di UDM. Siapa 'kami'? Aku beserta ahli rumahku dan rakan-rakan yang lain.

Alhamdulillah! Dalam 3 perlawanan bersama pasukan yang menjemput serta 3 permainan persahabatan sesama sendiri, aku sempat membuat 3 jaringan yang sangat-sangat bermakna sepanjang hidupku ini. Satu jaringan juggling, satu jaringan dribble dan sepakan first-timer ala Steven Gerrard!

Gambar hiasan.

3. Menonton filem

Jika tiada apa yang mampu kami buat selain daripada tidur pada malam hari (sesudah tidur di siang hari), maka kami akan menonton apa jua filem yang kami boleh tonton. Kami mengambil semua filem daripada pelbagai sumber dan kami menontonnya bersama samada di ruang tamu atau bilik tidurku. Paling menarik sekali, BAADSHAH!

Sewaktu menonton Baadshah.

4. Daun terup

Apa pun jua andaian kamu semua, aku ingin maklumkan bahawa kami bukan berjudi ya! Sekadar mengisi masa lapang disamping mengeratkan silaturrahim sesama kami sebagai teman serumah serta rakan-rakan yang lain. Selepas sahur, selepas berbuka, atau sewaktu menunggu tiba waktu sahur, ini adalah aktiviti biasa kami.

Siapa yang menang?

5. Sahur di KFC, berbuka di Syahbandar

Idea bersahur di KFC dicetuskan secara tiba-tiba oleh Amin, sewaktu kami sedang leka bermain daun terup awal pagi itu. Mulanya hanya aku, Amin, Ewan dan Syahrul sahaja yang ingin ke sana. Entah bagaimana, akhirnya kesemua 8-8 orang terlibat sekali!

Riders bersedia!

Sebaik tiba di KFC Batu Buruk.
Dari kiri: Syahrul, aku, Nabil, Topek, Moslem, Amin & Ewan.

Dari kiri: Zul, Moslem, Ewan & Topek.

Berbuka di gerai no.28 di Dataran Syahbandar merupakan pengalaman kami yang paling mengerikan sepanjang bulan Ramadhan tahun ini. Sudahlah makanannya tidak sedap, mahal pula! Jadi, tiada gambar disediakan sebagai tanda boikot terhadap kedai-kedai makan di Dataran Syahbandar.

6. Kasut LAMPOO

Aku, Syahrul dan Moslem telah mencipta kasut LAMPOO, jenama kami sendiri. Bermodalkan hampir RM100, kami telah berjaya menyiapkan 3 pasang kasut corak khas edisi masing-masing. Jika ada yang berminat, sila khabar!

3 thought(s):

haziQah said...

oh sdap2 ayam bakar :D

slmt hri rya..! enjoy ur rya wit ur fmily :D

oh gmbr sensored :P

DAMIA NUREL ISLAM said...

wah, xcitednya dier..
patutla zaki kurus rupanya kuat sukan..
jeles gler~ hahaha

A d'Z said...

To haziQah,

slmt hr rya..! wat2 xnmpk jela yg sensored tu... hehe...


To acax,

mkn dlm nmpk? ish! pape pn, slmt hr ry aidifitri... maaf zhir & btin...