BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, May 26, 2010

Pelajar sekolah kini...

Saya tertarik dengan isu utama yang dipaparkan dalam akhbar harian Bahasa Inggeris The Star hari ini (26 Mei 2010) berkenaan sebuah sekolah yang bermasalah di Rawang, Selangor. Isu yang dibangkitkan adalah aktiviti kongsi gelap, mengedar dadah dan jenayah seksual.

Menurut akhbar yang sama semalam (25 Mei 2010), seorang gadis berumur 14 tahun mendakwa telah dirogol oleh rakan sekelasnya selama 3 minggu pada bulan lepas. Menurut laporan terkini sekumpulan anggota polis telah menemui pihak berkuasa sekolah dan menyiasat kawasan tersebut. Dikatakan, cabul dilihat sebagai perkara biasa di sekolah itu.

Secara jujurnya saya tidak berasa pelik tentang apa yang berlaku tetapi sebagai seseorang yang pernah terlibat secara langsung dalam dunia pendidikan, saya melihat perkara ini sebagai sesuatu yang langsung tidak boleh diterima dan perlu ditangani segera.

Menurut Marlisa Azura dalam kertas kajiannya yang bertajuk "Masalah Sosial di Kalangan Pelajar", terdapat beberapa faktor yang menyebabkan masalah sosial di kalangan pelajar kini semakin meruncing. Antaranya ialah :
  • peranan ibu bapa;
  • masalah keluarga;
  • pengaruh sekolah;
  • rakan sebaya;
  • masyarakat; dan
  • diri sendiri (rasa ingin tahu)
Untuk kupasan lebih lanjut, sila klik pada link di atas.

Pernah suatu ketika, seorang rakan perempuan saya yang sedang menuntut di sebuah institusi pengajian awam di Terengganu menceritakan pengalamannya berhadapan dengan seorang pelajar sekolah menengah yang saya sifatkan nafsunya sebagai 'buas dan berbahaya'.

Beliau yang duduk di sebuah rumah sewa berhampiran telah berkenalan dengan pelajar tersebut yang juga merupakan penduduk di situ. Hubungan seperti kakak dan adik itu akhirnya putus kerana pelajar tersebut mendesak rakan saya untuk melakukan hubungan seks dengannya. Kini kediaman rakan saya itu diganggu oleh pelajar tersebut bersama rakan-rakannya yang lain sebagai tindakan balas dendam kerana tuntutan nafsu serakahnya tidak dipenuhi.

Saya baru sahaja menamatkan zaman persekolahan 5 tahun lepas. Dalam tempoh yang singkat ini, saya melihat perubahan sikap pelajar adalah sangat ketara sekali. Saya sangat kecewa dengan perkembangan negatif seperti ini.

Berdasarkan pengalaman saya sewaktu menjalani praktikum pengajaran di sebuah sekolah luar bandar di Kuala Terengganu, saya berpendapat sistem pendidikan kita perlu penstrukturan semula secara menyeluruh. Penekanan kepada aspek pembentukan jati diri pelajar perlu diambil kira dengan serius kerana pelajar kini bijak otaknya tetapi gelap di hati.

Saya bukanlah seseorang yang pakar dalam bidang pendidikan ini tetapi saya yakin bahawa kita perlu merujuk sistem pendidikan negara maju secara mendalam dan cuba mengaplikasikan sistem yang baru mengikut acuan negara bangsa kita.

Oh, saya sedang bersedih sekarang. Hal ini tidak patut berlaku. Seandainya sistem di negara kita ini tidak dirombak sekarang, percayalah suatu hari nanti darurat akan berlaku sekali lagi.

Monday, May 24, 2010

Roket, UTM, Lagenda...

Pagi Sabtu baru-baru ini ketika aku sedang memikirkan apa yang ingin dilakukan, tiba-tiba telefon bimbitku berbunyi. Panggilan daripada bekas guru Fizik aku, Cikgu Noor Hayati. Aku segera menjawab panggilannya.


Cikgu Noor Hayati binti Hussin


Rupanya, beliau memintaku hadir di Pertandingan Mencipta Roket Botol di Balai Cerap Al-Khawarizmi, berdekatan pantai Tanjung Bidara, Masjid Tanah. Beliau memintaku berkongsi pengalaman dan nasihat kepada pelajar-pelajarnya kini (Tingkatan 4) tentang roket botol -- sesuatu yang telah menyebabkan aku melanjutkan pelajaran dalam bidang aeronautik di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) suatu ketika dahulu, serta menjadikan aku serta beberapa rakanku mencipta lagenda yang pastinya menjadi kebanggaan peribadi kami sepanjang hayat kami.


Suasana pertandingan di Balai Cerap Al-Khawarizmi


Pertengahan tahun 2004...

* * * * * * * * * * * * *

Kami tiba juga di MRSM Jasin akhirnya. Kelihatan ramai orang yang hadir. Bukan sahaja pesaing-pesaing kami malah orang luar yang berminat untuk melihat pertandingan yang julung kali diadakan ini. Guru yang membimbing kami adalah Cikgu Noor Hayati dan Cikgu Azuasma.

Aku, Yazid, Shahir, Taufiq, Khairi dan Rizman berasa sangat teruja untuk mempersembahkan 'hasil kejuruteraan' kami. Kami telah berhempas-pulas membuat kajian, perkiraan fizik dan matematik, serta ujian dalam keadaan serba kekurangan sehingga terciptanya roket kami.

Satu untuk kategori Trajectory (jarak paling jauh) manakala sebuah lagi untuk kategori Parachute (payung terjun, paling lama di udara).

Kami agak bernasib baik kerana giliran kami adalah ditengah. Maka kami boleh membuat pemerhatian secara mendalam tentang 'teknologi' yang digunakan oleh pesaing-pesaing kami. Satu demi satu kegagalan telah kami lihat. Ada yang meletup semasa pelancaran malah tidak terlancar langsung! Ada juga yang berjaya tetapi kami berpendapat mereka boleh mencapai sesuatu yang lebih baik. Walau bagaimanapun, perasaan gemuruh kami semakin hebat setiap masa berlalu.

Akhirnya tiba giliran kami.

Yazid, Shahir dan Khairi masuk ke lapangan. Kami yang lain memerhati dari tepi sambil memberikan arahan tertentu bagi memastikan roket kami dapat dilancarkan dengan sempurna. Isipadu air, tekanan udara, arah angin dan segalanya diperhatikan terlebih dahulu. SMK (A) Sultan Muhammad akhirnya bersedia untuk pelancaran bagi kategori Trajectory.


Tapak pelancaran


5, 4, 3, 2, 1... Pop! Roket dilancarkan.

Kami bersorak penuh kegembiraan! Misi kami berjaya dengan gahnya. Roket kami berjaya dilancarkan lebih kurang 98 meter, hampir sahaja mencecah 100 meter dari tapak pelancaran. Para pesaing dan hadirin yang hadir turut memberikan tepukan atas kejayaan kami.

Kami semakin yakin untuk kategori seterusnya!

Musuh ketat kami, SMK(A) Sharifah Rodziah (Sharodz) melancarkan roket mereka selepas kami. Kami tidak bermusuh sebenarnya. Biasalah, sekolah aku semuanya pelajar lelaki manakala mereka pula semuanya perempuan.

Prestasi mereka agak mengagumkan! Mereka hampir sahaja mengaibkan kami. Nampaknya buku telah bertemu dengan ruas. Kami mengambil langkah berhati-hati supaya kami dapat mengekalkan kedudukan kami.

Pertandingan bagi kategori Parachute bermula. Disebabkan prestasi kami dalam kategori Trajectory tadi, kami diberi perhatian oleh para hadirin. Seperti tadi, dalam kategori ini kegagalan yang sama berlaku lagi. Ada pasukan yang dapat melancarkan roket mereka tetapi payung terjunnya tidak terbuka pula dan macam-macam lagi.

Sebaik tiba giliran kami, persiapan diteruskan seperti yang telah dirancang. Perasaan berdebar kali ini lebih parah disebabkan pandangan umum terhadap kami. 5, 4, 3, 2, 1... Pop!


Payung terjun berjaya dibuka


Roket berjaya dilancarkan! Payung terjun kedua (terbesar) terbuka dengan sempurna tetapi payung terjun pertama (terkecil) gagal berkembang seperti yang diharapkan. Walau bagaimanapun, rekod masa kami agak baik iaitu lebih daripada 30 saat di udara.

Selepas segalanya selesai, kami berenam dikelilingi oleh guru-guru dan pelajar-pelajar yang ingin mengetahui mengenai 'teknologi aeroangkasa' kami. Dengan penuh rasa bangga, kami membongkar setiap perkara yang telah dilakukan bagi mendapatkan hasil yang sebaik itu. Secara jujurnya, kami terasa seperti pakar pula ketika itu.

Walau bagaimanapun, kami akhirnya kalah disebabkan perasaan bangga kami sendiri. Setelah puas bercerita tentang 'teknologi' kami, baru kami dimaklumkan bahawa hari itu hanyalah hari percubaan dan hari pertandingan adalah keesokannya!

Rahsia sudah terbongkar, bahan mentah tidak mencukupi untuk menggantikan kerosakan yang dihadapi dan masa tidak mencukupi.

* * * * * * * * * * * * *

Aku tidak boleh berhenti tersenyum sepanjang hari itu. Bukan untuk riya' tetapi budak-budak sekarang tidak segenius kami nampaknya. Mereka gagal sejak awal lagi. Aku sendiri tidak faham bagaimana mereka mengaplikasikan ilmu fizik yang diajar oleh Cikgu Noor Hayati. Sebab itulah mereka gagal.


Perwakilan SMK(A) Sultan Muhammad tahun ini


Kegagalan di zamanku kegagalan bermaruah. Kerana kami, yang lain maju.

Masih terngiang-ngiang kata-kata semangat daripada Cikgu Azuasma : "Kemenangan bukanlah segalanya tetapi apa yang kamu semua buat untuk menang itu yang dikira."

Itu nyata membanggakan kami, sehingga kini hingga bila-bila.

Sunday, May 16, 2010

22 tahun, akhirnya...

Sungguh cepat masa berlalu hinggakan aku sendiri terkejut aku sudah berusia 22 tahun sekarang. 14 Mei 2009 seperti baru sahaja berlalu meninggalkan aku. Tempoh setahun itu seperti angin yang lalu sahaja.

Begitu pantas segalanya.

Umur semakin meningkat. Zaman tua makin mendekat. Apa yang aku telah capai setakat ini? Entahlah. Walau sebanyak mana pun yang telah aku capai sehingga kini, aku masih belum berpuas hati.

Seperti biasa, semenjak 22 tahun yang lalu, asal sahaja tiba 14 Mei pasti hujan akan turun. Aku sendiri tidak pasti hujan rahmat atau sebaliknya tetapi aku bersyukur kerana aku masih boleh bernafas di atas bumi Allah S.W.T. yang luas ini.

Cuma tahun ini ada sedikit istimewa tentang sambutan ulang tahun kelahiranku. Hujan tetap hujan cuma tahun ini paling banyak sekali aku menerima ucapan 'Selamat Hari Lahir' daripada kenalanku. 60 orang telah memberikan ucapan mereka, itu pun jika perkiraan aku tepat (lebih kuranglah). Bukan setakat di Malaysia sahaja malah di beberapa negara luar seperti Amerika Syarikat, Australia, Uruguay dan lain-lain.

Semakin kecil bumi ini.

Walaupun tiada satu pun ahli keluarga aku yang mengucapkan ucapan mereka kepadaku, aku tidak kisah atau terasa hati kerana aku tahu mereka sentiasa mendoakan aku.

Aku sangat yakin!

Terima kasih yang teristimewa kepada kekasih hatiku, Safi, kerana memberikan hadiah yang sangat-sangat istimewa. Tidak perlulah aku jelaskan apa yang diberikan. Biarlah ini menjadi rahsia agung kami.

Kepada semua, terima kasih yang tidak terhingga.

Wednesday, May 5, 2010

McDonald's a.k.a. Mc D

Sebut sahaja apa-apa nama rangkaian restoran yang wujud di dalam negara kita ini -- KFC, Pizza Hut, McD, Baskin Robbins, Big Apple dsb. -- boleh dikatakan aku jarang sekali menikmati menu-menu yang disediakan. Setahun mungkin kira-kira 3 atau 4 kali sahaja.


Menyertai IMGLAD, kehidupanku agak sibuk sepanjang berada di sana. Segalanya perlu dilakukan dengan pantas. Kehidupan sosial aku juga sedikit berubah. Daripada aktiviti yang biasanya aku lakukan bersama rakan-rakan lelaki, dilakukan pula bersama rakan-rakan perempuan. Hinggakan kini aku berasa agak geli untuk melakukan aktiviti yang tidak dinyatakan itu bersama rakan-rakan lelakiku di sini.

Apa yang aku ceritakan kali ini adalah McDonald's a.k.a. McD.
Semenjak aku pulang daripada Johor Bahru (JB) hampir sebulan lamanya, kalau tidak salah perkiraanku sudah 6 kali aku makan di sana -- jauh lebih banyak daripada apa yang pernah aku alami sebelum menyertai IMGLAD!

Aku sendiri tidak faham mengapa ini boleh terjadi. Gaya hidup aku sedikit berubah berbanding dahulu.

Jika di JB, aku biasanya hanya akan singgah di McD untuk membeli sarapan (jika aku terlambat bangun untuk ke kelas). Atau melepaskan geram dan tekanan yang dihadapi bersama rakan-rakan. Atau pun sekadar melepak, berbual-bual dengan rakan-rakan IMGLAD yang rapat bersamaku.

Hah! Apakah menu kegemaranku di McD?

  • Sarapan : Sausage McMuffin with Egg, Hash Brown, Premium Roast Coffee
  • Kegemaran : Fillet-O-Fish, Coca Cola, French Fries
  • Pencuci mulut : Oreo McFlurry

Adakah ini sesuatu yang positif atau negatif bagiku? Entahlah.